ÄITIYSFYSIOTERAPIA

Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista, ennaltaehkäisevää tai
kuntouttavaa fysioterapiaa. Fysioterapiaan voit hakeutua jo raskausaikana, mikäli sinulla on kipuja ja/tai haluat tietää miten voit harrastaa turvallisesti liikuntaa läpi raskauden ja/tai valmistaa kehoasi ja lantionpohjaasi varten. Raskausajan liikunnalla ja toiminnalla on suuri merkitys myös synnytyksestä palautumiseen, joten on yhtä tärkeää pitää hyvää huolta niin itsestään kuin vau-vastakin.

Synnytyksen jälkeiseen fysioterapiaan voi hakeutua mm. ns. fysio-
terapeuttiseen jälkitarkastukseen, mikäli sinulla on oireita tai muuta poikkeavaa. Näitä voi olla mm. keskivartalon hahmottamis- ja kontrollivaikeudet, vatsan pömpötys tai mikäli epäilet kärsiväsi vatsalihasten erkaumasta. Syinä ja ongelmina voi olla mm. lantionpohjassa tuntuvaa painetta, sinulla virtsan-, ulosteen- tai ilmankarkailua tai kipeitä ja kiristäviä sektio- ja/tai episiotomiahaavoja. Lisäksi usealla äidillä on niskahartiaseudulla
sekä selän alueella kipuja ja muita ongelmia muuttuneen kehon ja painopisteen vuoksi. Myös vauvan kantaminen rasittaa äidin kehoa, jolloin ergonomialla on arjessa suurikin merkitys.

Fysioterapiasta saat avun myös ergonomiaohjaamisen vauva-arkeen ja palaamiseen liikuntaharrastustesiesi pariin mahdol-lisimman turvallisesti ja kehon palautumista kunnioittaen.